Abstract
Materialele metalice biodegradabile reprezintă o nouă clasă de materiale biocompatibile pentru aplicații medicale bazate pe numeroase avantaje.
Dintre acestea, cele pe bază de zinc au o rată de degradare apropiată de perioada de vindecare cerută de multe probleme clinice, ceea ce le face mai potrivite decât cele pe bază de magneziu sau fier.
Proprietățile mecanice slabe ale Zn ar putea fi îmbunătățite semnificativ prin adăugarea de Mg și Y. În această cercetare, analizăm comportamentul electro-chimic și mecanic al unui nou aliaj bazat pe Zn3Mg0.7Y în comparație cu materialele pure Zn și Zn3Mg.
Microstructura și compoziția chimică au fost investigate prin microscopie electronică și spectroscopie cu dispersie de energie.
Coroziunea electrochimică a fost analizată prin polarizare liniară (LP), polarizare ciclică (CP) și spectroscopie de impedanță electrochimică (EIS).
Pentru duritate și rezistență la zgârieturi s-au folosit un tester de microduritate și un modul de zgârieturi.
Descoperirile au arătat că proprietățile mecanice ale Zn-ului s-au îmbunătățit prin adăugarea de Mg și Y. Zn, Zn-Mg și aliaje Zn-Mg-Y în acest studiu au arătat un comportament foarte activ în SBF cu coroziune uniformă.
Metalele de zinc și aliajele lor cu magneziu și ytriu au prezentat o rată de degradare moderată și pot fi considerate materiale biodegradabile promițătoare pentru aplicații ortopedice
.
Cuvinte cheie: biodegradabil; Zn; coroziune; microduritate; microzgârietură